responsiveMenu
صيغة PDF شهادة الفهرست
   ««الصفحة الأولى    «الصفحة السابقة
   الجزء :
الصفحة التالیة»    الصفحة الأخيرة»»   
   ««اول    «قبلی
   الجزء :
بعدی»    آخر»»   
اسم الکتاب : مباني فقهي حكومت اسلامي المؤلف : منتظري، حسينعلي    الجزء : 1  صفحة : 198
مي‌داشت و خلفا نيز پس از وي اين چنين مي‌كردند و سيره علي (ع) هم در دوران خلافت اين گونه بود.

روايات متعددي بر اينكه زكات به حسب حكم اولي در اختيار حاكم اسلامي است دلالت دارد، كه نمونه هايي از آن از نظر شما مي‌گذرد:

1 - روايت صحيحه اي از زراره و محمد بن مسلم نقل شده كه آن دو از تفسير آيه (انما الصدقات للفقراء و المساكين والعاملين عليها و المؤلفة قلوبهم و في الرقاب و الغارمين و في سبيل الله و ابن السبيل فريضة من الله و الله عليم حكيم [1] صدقات (زكوات) مال "نيازمندان" و "مستمندان" و "مأمورين گردآوري و نگهداري زكات" و "افرادي كه لازم است دلهايشان جلب اسلام شود"و "آزاد كردن بردگان و بدهكاران" و "هر كار خير در راه خدا" و "در راه ماندگان" فريضه اي است از جانب خداوند; و خداست داناي حكيم .) از امام جعفر صادق (ع) پرسش نمودند كه آيا از زكات به فقرا و مساكين غير شيعه نيز داده مي‌شود؟ حضرت فرمود: "امام به همه اينها از زكات پرداخت مي‌كند براي اينكه همه اطاعت و پيروي او را پذيرفته اند."

زراره گفت : به آن حضرت عرض كردم :

اگرچه آنان عارف به حق (شيعه) نباشند؟ حضرت فرمودند: "بلي اي زراره، اگر امام بخواهد فقط به طرفداران حق بدهد و به ديگران نپردازد، چه بسا محل و موردي براي زكات پيدا نشود; امام بايد به كساني كه اهل حق هم نيستند و نيازمندند بپردازد تا اينكه آنان به دين رغبت پيدا كرده و به اطاعت از امام پايدار بمانند; اما در اين روزگار تو و اصحاب تو به غير اهل حق و معرفت زكات ندهيد، شما در ميان مسلمانان هر كه را عارف به حق يافتيد از زكات خويش بپردازيد نه همه مردم را."[2]

از اين صحيحه به خوبي استفاده مي‌شود كه زكات بر اساس تشريع اولي در اختيار امام است و امام به وسيله آن مشكلات كساني را كه تحت سرپرستي وي هستند برطرف مي‌كند، چه عارف به حق باشند يا نباشند. اما چون افرادي غاصب و نااهل حكومت را به تصرف خود آورده و اموال عمومي و زكوات را در غير جايگاه خود مصرف مي‌كردند و اهل حق بدون سرپرست و محروم باقي ماندند، در آن صورت امام دستور فرمود اهل حق (شيعه) زكوات خود را بين فقراي خود [كه از

[1] توبه (9): 60.
[2] في صحيحة زرارة و محمد بن مسلم انهما قالا لابي عبدالله (ع): ارأيت قول الله تبارك و تعالي : (انما الصدقات للفقراء و المساكين ...) اكل هؤلاء يعطي و ان كان لايعرف ؟ فقال : ان الامام يعطي هؤلاء جميعا; لانهم يقرون له بالطاعة، قال زرارة، قلت : فان كانوا لايعرفون ؟ فقال : يا زرارة، لو كان يعطي من يعرف دون من لايعرف لم يوجد لها موضع، و انما يعطي من لايعرف ليرغب في الدين فيثبت عليه، فاما اليوم فلاتعطها انت و اصحابك الامن يعرف . (وسائل 6 / 143، باب 1 از ابواب المستحقين، حديث 1)
اسم الکتاب : مباني فقهي حكومت اسلامي المؤلف : منتظري، حسينعلي    الجزء : 1  صفحة : 198
   ««الصفحة الأولى    «الصفحة السابقة
   الجزء :
الصفحة التالیة»    الصفحة الأخيرة»»   
   ««اول    «قبلی
   الجزء :
بعدی»    آخر»»   
صيغة PDF شهادة الفهرست