responsiveMenu
صيغة PDF شهادة الفهرست
   ««الصفحة الأولى    «الصفحة السابقة
   الجزء :
الصفحة التالیة»    الصفحة الأخيرة»»   
   ««اول    «قبلی
   الجزء :
بعدی»    آخر»»   
اسم الکتاب : مباني فقهي حكومت اسلامي المؤلف : منتظري، حسينعلي    الجزء : 1  صفحة : 197
چه مي‌فرماييد در مورد اعتكاف [1] در برخي مساجد بغداد؟ حضرت فرمود: "اعتكاف صحيح نيست مگر در مسجد جامعي كه امام عادل در وي اقامه جماعت نموده باشد."[2]

مرحوم صاحب وسائل مي‌نويسد: "اين حديث نيز شامل هر مسجد جامعي مي‌شود; زيرا "امام عدل" اعم از امام معصوم و غير معصوم است، همان گونه كه شاهد عادل هركسي است كه داراي ملكه عدالت باشد."[3]

حكومت و زكات

زكات يكي از مالياتها و منابع مالي حكومت اسلامي

آن گونه كه از قرآن كريم و روايات بسيار زياد استفاده مي‌شود زكات يكي از مالياتهاي حكومت اسلامي است و حاكم جامعه اسلامي و مأمورين وي متصدي جمع آوري و نگهداري و تقسيم آن مي‌باشند.

خداوند تبارك و تعالي در سوره توبه مي‌فرمايد: (خذ من اموالهم صدقة تطهرهم و تزكيهم بها و صل عليهم ان صلاتك سكن لهم [4] اي رسول ما از مؤمنان صدقاتشان را دريافت دار تا بدان صدقات نفوس آنها را پاك و پاكيزه سازي، و آنها را به دعاي خير ياد كن كه دعاي تو موجب تسلي خاطر آنهاست .)

در مصرف زكات سهمي براي مأمورين جمع آوري زكات (والعاملين عليها) و سهمي براي جلب دلهاي كافران به اسلام (مؤلفة قلوبهم) در نظر گرفته شده، و همين دليل بر اين است كه مصرف زكات در اختيار حكومت اسلامي است و اگر به حسب تشريع اولي در اختيار صاحب و مالك اموال بود ديگر احتياجي به مأمورين گردآوري و نگهداري زكات جهت تقسيم نبود (و از همان ابتدا گفته مي‌شد هركسي زكات خويش را بين نيازمندان تقسيم كند).

پيامبراكرم 6 براي گردآوري زكات به اطراف و اكناف مأمور ويژه اعزام

[1] اعتكاف عملي است مستحبي كه شخص حداقل سه روز مداوم در مسجد جامع شهر به قصد اعتكاف مي‌ماند و به عبادت مي‌پردازد; شخص معتكف لازم است در اين سه روز روزه گرفته و ا ز مسجد خارج نشود، اعتكاف در ابتداي شروع عملي است مستحبي اما پس از شروع و ماندن دو روز ادامه آن واجب و لازم مي‌شود. (مقرر)
[2] صحيحة عمر بن يزيد قال : قلت لابي عبدالله (ع): ما تقول في الاعتكاف ببغداد في بعض مساجدها؟ فقال : لا اعتكاف الافي مسجد جامعة قد صلي فيه امام عدل صلاة جماعة . (وسائل 7 / 401، باب 3 از كتاب اعتكاف، حديث 8)
[3] وسائل 7 / 402، ذيل حديث 9 از باب 3 كتاب اعتكاف .
[4] توبه (9): 103.
اسم الکتاب : مباني فقهي حكومت اسلامي المؤلف : منتظري، حسينعلي    الجزء : 1  صفحة : 197
   ««الصفحة الأولى    «الصفحة السابقة
   الجزء :
الصفحة التالیة»    الصفحة الأخيرة»»   
   ««اول    «قبلی
   الجزء :
بعدی»    آخر»»   
صيغة PDF شهادة الفهرست