نان و نمک میگذراند و میگویند نان و
نمک هم را میخورند. پس سه رکن اصلی باعث ماندگاری و
پایداری سفره ایرانی شده است. این سه رکن عبارت از:
اهمیت سفره، تمایز سفره ایرانی و درک باورهای مربوط به سفره.[1]
ژان شاردن از سفرنویسان دورة صفوی،
میهماننوازی ایرانیان را چنین شرح میدهد: «چیزی
که در شیوه زندگی ایرانیان، گذشته از قناعت آنان، مرا سخت
به اعجاب بر میآورد، میهماننوازی آنان است. وقتی
ایرانیان خوان غذا میگسترند، نه تنها درها را نمیبندند
بلکه هر کس که در آنجا باشد و یا فرا رسد و اغلب غلامانی که اسب را بر
در نگاه میدارند، بر سر سفره فرا میخوانند. هر عده بر سر ناهار
یا شام بر سر سفره باشند برای کسی رنجی ندارد...
ایرانیان در ستایش مهماننوازی میگویند که
حضرت ابراهیم7
هرگز بدون حضور مهمان دست به غذانمیبرد».[2]
نیکوست کدبانوی خانه، غذا را به نیت نیک
و پسندیده همانند غذای نذری... بپزد چنانچه نیاکان ما
نیز اینگونه بودند.