responsiveMenu
صيغة PDF شهادة الفهرست
   ««الصفحة الأولى    «الصفحة السابقة
   الجزء :
الصفحة التالیة»    الصفحة الأخيرة»»   
   ««اول    «قبلی
   الجزء :
بعدی»    آخر»»   
اسم الکتاب : مباني فقهي حكومت اسلامي المؤلف : منتظري، حسينعلي    الجزء : 1  صفحة : 250
است نسبت به كساني كه در مقابل معصومين (ع) مقام قضاوت را اشغال نموده اند." [1]

البته كلام صاحب مرآة العقول (علامه مجلسي) بر اين اساس استوار است كه مقصود از وصي و امام در روايت منحصر به امام معصوم باشد. كه در اين صورت ناچاريم روايت را به قضاوت بالاصاله و يا به حصر اضافي حمل كنيم ; زيرا در هر صورت امكان ندارد در عصر غيبت اگر چه هزاران سال هم طول بكشد، ما ملتزم به تعطيل بودن قضاوت شرعي گرديم .

و اما آنچه ايشان فرموده اند كه : ائمه (ع) به اطراف و اكناف قاضي اعزام مي‌فرموده اند، اثبات آن براي غير پيامبراكرم 6 و اميرالمؤمنين (ع) طبق گواهي تاريخ مشكل است . بلي ائمه معصومين (ع) وكلا و نمايندگاني در شهرهاي مختلف داشته اند كه درباره مسائل و حقوق شرعي، شيعيان به آنان مراجعه مي‌كرده اند، اما اينكه قاضي به اطراف اعزام دارند، چنين مطلبي به اثبات نرسيده است . مگر اينكه ايشان با اين بيان بخواهند بفرمايند كه در عصر غيبت، به صورت عموم براي فقها منصب قضاوت قرار داده شده است، چه بسا از "مقبوله عمر بن حنظله" و "مشهوره ابي خديجه" نيز چنين معنايي استفاده مي‌شود.

پرداخت ديه از بيت المال در صورت وقوع خطا در قضاوت

3 - اصبغ بن نباته روايت مي‌كند كه اميرالمؤمنين (ع) فرمود:

"در مواردي كه قاضي خود نسبت به قتل يا قطع دست كسي خطا كرد و به اشتباه حكم نمود، بايد ديه آن از بيت المال مسلمانان پرداخت شود." [2]

نظير اين روايت روايت ديگري به نقل از ابي مريم از امام محمدباقر(ع) است كه در باب هفتم ابواب دعوي القتل از كتاب قصاص وسائل الشيعه درج گرديده است .

از اين گونه روايات نيز استفاده مي‌شود كه قضاوت و حكومت و بيت المال از مسائلي است كه در اسلام تشريع شده [ و همه مربوط به هم بوده و زير نظر امام است، و اين لازمه طبيعي يك تشكيلات وسيع و گسترده تر است ].

زنداني شدن افراد فاسد و كلاهبردار توسط امام

4 - برقي از پدرش از اميرالمؤمنين (ع) روايت مي‌كند كه فرمود:

"بر امام واجب است كه علماي فاسق و پزشكان جاهل و غير متخصص و دلالهاي كلاهبردار مفلس را زنداني كند، سپس آن حضرت اضافه فرمود: اگر امام بعد از اجراي حد آنها را حبس كند ظلم است ." [3]

[1] مرآة العقول، 4 / 231، چاپ قديم، اول كتاب القضاء.
[2] اصبغ بن نباته قال : قضي اميرالمؤمنين (ع) ان ما اخطأت القضاة في دم او قطع فهو علي بيت مال المسلمين (وسائل 18 / 165، باب 10 از ابواب آداب القاضي، حديث 1)
[3] البرقي عن ابيه عن علي (ع) قال : يجب علي الامام ان يحبس الفساق من العلماء والجهال من الاطباء و المفاليس من الاكرياء، قال : و قال (ع): حبس الامام بعد الحد ظلم . (وسائل 18 / 221، باب 32 از ابواب كيفية الحكم، حديث 3)
اسم الکتاب : مباني فقهي حكومت اسلامي المؤلف : منتظري، حسينعلي    الجزء : 1  صفحة : 250
   ««الصفحة الأولى    «الصفحة السابقة
   الجزء :
الصفحة التالیة»    الصفحة الأخيرة»»   
   ««اول    «قبلی
   الجزء :
بعدی»    آخر»»   
صيغة PDF شهادة الفهرست