responsiveMenu
صيغة PDF شهادة الفهرست
   ««الصفحة الأولى    «الصفحة السابقة
   الجزء :
الصفحة التالیة»    الصفحة الأخيرة»»   
   ««اول    «قبلی
   الجزء :
بعدی»    آخر»»   
اسم الکتاب : درس‌های اسفار ط-صدرا المؤلف : مطهری، مرتضی    الجزء : 1  صفحة : 166

ترتب حسی مثل دانههای زنجیر که یکی قبل از دیگری است و یا ترتب عقلی مثل علت و معلولها که یکی بر دیگری به نحوی تقدم دارد. آیا از «امور غیرمتناهی مترتب» محال لازم میآید؟ باز میگویند صرف اینکه یک سلسله امور غیرمتناهی مترتبی داشته باشیم دلیلی بر محال بودنش نداریم.

امور غیرمتناهی مترتب خود بر دو قسم است: یک وقت اجتماع در وجود دارند و یک وقت اجتماع در وجود ندارند. «اجتماع در وجود دارند» یعنی همزمان وجود دارند و «اجتماع در وجود ندارند» یعنی ناهمزمان هستند. این مرغی که امروز وجود دارد، از یک تخم مرغ به وجود آمده، و آن تخم مرغ از مرغی و باز آن مرغ از تخم مرغی و همینطور. آیا اگر هرچه پیش برویم به جایی منتهی نشود و همیشه مرغی از تخم مرغی و تخم مرغی از مرغی به وجود آمده باشد محال لازم میآید؟

میگویند ما برهانی بر محال بودن این هم نداریم چون آنها اجتماع در زمان (اجتماع در وجود) ندارند. آنچه از نظر فلاسفه محال است «اجتماع امور غیر متناهیه مترتبه» است، یعنی وجود امور غیرمتناهیه مترتبه همزمان است که محال است.

اینجا شرط علیت و معلولیت هم نکردیم. همین قدر گفتیم وجود امور غیرمتناهیه مترتبه همزمان. لهذا این فلاسفه ابعاد عالم را متناهی میدانند چون میگویند لازمه عدم تناهی ابعاد عالم، وجود امور مترتبه غیر متناهیه مجتمعه در زمان واحد است [1].


[1]. این بحثی است که از قدیم مطرح بوده و هنوز هم برای علم و فلسفه یک امر مجهولی است که آیا ابعاد عالم متناهی است یا غیرمتناهی؟ یعنی آیا امتدادهای عالم از هر طرف که برویم غیرمتناهی است یا از بعضی از اطراف غیرمتناهی است و یا از همه اطراف متناهی است؟ یک نظریه این است که هرچه پیش برویم باز ابعادی و باز هم ابعادی است و در نهایت امر به جایی نمیرسد که دیگر بُعدی و جسمی نباشد و عالم طبیعت و عالم اجسام محدود نیست. نظریه دیگر این است که ابعاد عالم متناهی است. اما اینکه چقدر است مطلب دیگری است. این نظریه میگوید هرچه میخواهد بزرگ باشد ولی غیرمتناهی نیست. فاصله خورشید ما تا زمین در فاصله متوسطش حدود صد و پنجاه میلیون کیلومتر است که میگویند اگر یک قطار معمولی بخواهد این مسیر را طی کند حدود دوازده هزار سال طول میکشد. نور این فاصله را در حدود هشت دقیقه طی میکند. بعضی مسافتها آنقدر زیاد است و بعضی ستارگان از زمین ما آنقدر دور هستند که همین نور که مسافتِ از خورشید تا زمین را در ظرف هشت دقیقه طی میکند اگر بخواهد از آن ستارگان حرکت کند و به زمین ما برسد میلیونها سال طول میکشد.

حتی گاهی آن ستاره میلیونها سال پیش از بین رفته ولی نورش تازه دارد به ما میرسد. این نظریه میگوید این مسافات هرچه زیاد هم باشد ولی عالم متناهی است. اکثر فلاسفه قدیم مثل ارسطو، بوعلی سینا و ملاصدرا قائل به تناهی ابعاد عالم هستند و در میان فیلسوفانِ خیلی قدیم کسانی بودهاند که ابعاد عالم را غیرمتناهی میدانستند. شاید از نظرات ذیمقراطیس بتوان چنین استنباط کرد. چنانکه گفتیم وحدت نظری از نظر علم امروز و فلسفه امروز درباره ابعاد عالم وجود ندارد. اینشتین دانشمند معروف زمان ما که چند سال پیش از دنیا رفت طرفدار تناهی ابعاد عالم است.

اسم الکتاب : درس‌های اسفار ط-صدرا المؤلف : مطهری، مرتضی    الجزء : 1  صفحة : 166
   ««الصفحة الأولى    «الصفحة السابقة
   الجزء :
الصفحة التالیة»    الصفحة الأخيرة»»   
   ««اول    «قبلی
   الجزء :
بعدی»    آخر»»   
صيغة PDF شهادة الفهرست