اسم الکتاب : پرشكوهترين مراسم عبادت و قربانى المؤلف : مكارم شيرازى، ناصر الجزء : 1 صفحة : 8
عبادت است، آنرا در خصوص قربانى معنى كردهاند:
«فَمَنْ كانَ مِنْكُمْ مَريضَاً او بِهِ أَذًى مِنْ رَأسِهِ فَفِدْيَةٌ مِنْ صِيامٍ اوْ صَدَقَةٍ اوْ نُسُكٍ «1»؛
كسى كه از شما (حجاج) بيمار باشد يا در سر ناراحتى داشته باشد (و مجبور شود در حالت احرام سر بتراشد) بايد با روزه يا صدقه يا قربانى، فديه دهد.»
از مجموع آيات مربوط به حج مىتوان دريافت كه گرچه تمامى اعمال حج وسيله تقرب به خداست امّا در ميان آنها ذبح كردن چهارپايان با نام خدا و تناول از اين روزى خداداد با نام و ياد خدا و اطعام به فقرا و ميهمانان خداى مهربان بيت القصيد حج بوده مهمترين وسيله قرب به خداست و از اين رو به آن قربانى گفته مىشود.
متأسفانه در عصر ما در اثر دورى از مفاهيم قرآن، و كثرت تعداد حاجيان و محدوديتهاى فراوان، مهمترين عمل حج يعنى قربانى از محل خود خارج شده، بيشتر گوشتهاى قربانى نه تنها به مصرف صحيح و شرعى خود نمىرسد بلكه به صورت زباله، در زمين دفن و يا سوزانده مىشود. و مانند گذشته قربانى همچون ذبح اسماعيل وسيله قرب به خدا، و نزديك شدن بندگان با يكديگر و سهيم شدن فقراء در طعام و شاديهاى اغنياء، نيست.
از سويى ديگر آيات مناسك قرآن با آن همه محتواى بيكران، كمتر مورد توجه قرار مىگيرد و اغلب به كتابهاى مناسك حج- كه مجموعههايى از احكام ظاهرى حج و پاسخگوئى به مشكلات، سئوالات و استفتائات حجاج در شرايط زمان و مكان آنهاست بسنده مىكنند.
آيات مناسك قرآن بيانگر روح احكام و حكمت و محتواى حج است كه آنچنان با زمينههاى تاريخى آن همراه شده كه به تعبير آيةالله العظمى مكارم، ناگهان چرخ
اسم الکتاب : پرشكوهترين مراسم عبادت و قربانى المؤلف : مكارم شيرازى، ناصر الجزء : 1 صفحة : 8