responsiveMenu
صيغة PDF شهادة الفهرست
   ««الصفحة الأولى    «الصفحة السابقة
   الجزء :
الصفحة التالیة»    الصفحة الأخيرة»»   
   ««اول    «قبلی
   الجزء :
بعدی»    آخر»»   
اسم الکتاب : ادوار فقه ( فارسي ) المؤلف : شهابی، محمود    الجزء : 1  صفحة : 57


و به مرور زمان و تفريق اوقات ، احكام وضع شده را به مردم برساند .
احكام و قوانين دين اسلام ( فقه ) به يك دفعه وضع و ابلاغ نشده بلكه به فرض آن كه در مقامى شامخ ، وضع آنها يك دفعه شده باشد در عالم نزول بطور تدرج ، وجود و صدور يافته و هم بر وجه تفرق و بر سبيل ترتب ، ابلاغ گرديده است و در حقيقت ظرف وضع و صدور آنها در اين عالم تمام دورهء بعثت تا رحلت پيغمبر ( ص ) ( 23 سال ) مىباشد زيرا هر حكمى بحسب اقتضائى خاص در يكى از آن سالها صادر و به پيروان ابلاغ شده است .
پس اگر كسى بخواهد احكامى را كه زمان خاص صدور آن احكام و سائر خصوصيات صدورى آنها تا حدى روشن است بداند ناگزير بايد در طى مراجعه به زندگانى حضرت رسول ( ص ) آنها را بدست آورد و بشناسد به اين جهت در اين موضع براى بدست آوردن زمان احكام و مناسبات صدورى آنها مختصرى از چگونگى حالات آن حضرت از زمان بعثت تا رحلت آورده مىشود و چون منظور ، تحقيق در جهات تاريخى اصل شرح حال نيست غالبا بنقل قول مشهور يا اشاره به اقوال مختلف بى آن كه به ترجيح و تنقيح آنها توجه شود ، اقتصار مىرود .
توهم و دفع آن محتاج به توضيح نيست كه اصول كلى احكام دين مقدس اسلام همه بطور كلى در زمان خود پيغمبر ( ص ) وضع و ابلاغ شده و هيچ حكمى بعد از رحلت آن حضرت وضع و تشريع نگرديده است نهايت آن كه برخى از احكام در آن زمان بطور اصل كلى در لفافهء اجمال و لفّ مىبوده [1] و در دوره هاى بعد به مقام تفصيل و نشر در آمده و فروع آن اصل كلى



[1] - آياتى از قبيل آيهء فيه تبيان كلّ شيء و آيهء * ( ما فَرَّطْنا فِي الْكِتابِ مِنْ شَيْءٍ ) * و آيهء * ( لا رَطْبٍ وَلا يابِسٍ إِلَّا فِي كِتابٍ مُبِينٍ ) * شايد به همين مطلب ( كه همهء آن چه مربوط به عالم احكام و بيان وظائف و تكاليف مىباشد در قرآن مجيد ، بى آن كه تفريطى به ميان آمده باشد ، ثابت و موجود هست ) اشاره باشد . در اصول كافى از حضرت صادق ( ع ) چنين روايت شده است : « ان اللَّه انزل فى القرآن تبيان كلّ شيء حتّى و اللَّه ما ترك اللَّه شيئا يحتاج اليه العباد ، حتى لا يستطيع عبد يقول لو كان هذا انزل فى القرآن ، الَّا و قد أنزله اللَّه فيه » . باز در همان كتاب از آن حضرت ( ع ) روايت شده « ما من شيء الا و فيه كتاب او سنّة » باز بروايت معلَّى بن خنيس از آن حضرت است « ما من امر يختلف فيه اثنان الَّا و له اصل فى كتاب اللَّه ، عزّ و جلّ ، و لكن لا تبلغه عقول الرّجال » باز بروايت اسماعيل بن جابر از آن حضرت است « كتاب اللَّه فيه نبأ ما قبلكم و خبر ما بعدكم و فصل ما بينكم و نحن نعلمه » . باز در همان كتاب بروايت سماعه از حضرت كاظم ( ع ) در پاسخ اين سؤال « أكلّ شيء فى كتاب اللَّه و سنّة نبيّه ( ص ) ؟ » چنين فرموده است ، « كلّ شيء فى كتاب اللَّه و سنّة نبيّه » .

اسم الکتاب : ادوار فقه ( فارسي ) المؤلف : شهابی، محمود    الجزء : 1  صفحة : 57
   ««الصفحة الأولى    «الصفحة السابقة
   الجزء :
الصفحة التالیة»    الصفحة الأخيرة»»   
   ««اول    «قبلی
   الجزء :
بعدی»    آخر»»   
صيغة PDF شهادة الفهرست