امام صادق: أَطِيلُوا الْجُلُوسَ عَلَى الْمَوَائِدِ فَإِنَّهَا سَاعَةٌ لَا
تُحْسَبُ مِنْ أَعْمَارِكُمْ؛ «نشستن بر سفره را طولانی کنید؛ زیرا
این ساعتی است که از عمر شما به حساب نمیآید».[1]
این حدیث کنایه از این است که با
صبر و بدون شتاب و عجله غذا را میل کنید. هدف از تغذیه، تنها
خوردن غذا و پر کردن شکم نیست. غذا خوردن یک سنت الهی است و
باید در مورد آن دقت بسیاری شود؛ زیرا هنگام غذا خوردن و
نشستن بر سر سفره، ما در واقع میهمان خداوندیم و از نعمتهای
بیکران او استفاده میکنیم و خداوند متعال مدت زمانی را
که بر سر سفره نشستهایم، جزء عمر ما محسوب نمیکند. سر پا
ایستادن و غذا خوردن جز ناراحتی و بیحوصلگی چیز
دیگری عاید انسان نمیکند و او مداوم در رنج و زحمت است.[2]
همینطور مراحل طبخ غذا باید به آرامی و
با تأنی در مدت زمان هر چند طولانیتر پخته شود. در فرهنگ
ایرانی «بار گذاشتن غذا» لغتی آشناست که اغلب شب تا صبح
یا صبح تا غروب، غذا با یک شعلة ملایم در حال طبخ بوده است و
همه میدانند چنین غذاهایی که بار گذاشته میشود به
مراتب لذیذتر، خوشطعمتر، سالمتر و پرخاصیتتر هستند تا
غذاهایی که به سرعت آماده میشوند.[3]
پرهيز از دميدن غذا
پیامبر خدا هنگام آب نوشیدن در ظرف آب تنفس
نمیکرد و هنگام تنفس ظرف را از دهانش دور میکرد».[4]
رسول خدا: النَّفْخُ فِي الطَّعَامِ يَذْهَبُ بِالْبَرَكَةِ؛ «فوت کردن به غذا باعث
رفتن برکت میشود».[5]